Aktivitet mbi “Dita e Artizanatit dhe Zejtarise” ne Shkoder

Shoqata e Artizanatit te Punimeve Artistike te Shqiperise, ne bashkepunim me Bashkine Shkoder, per te 5-tin vit rrallazi organizoi “Dita e Artizanatit dhe Zejtarise” ne Shkoder. Kjo feste, e miratuar edhe nga Keshilli Bashkiak i Shkodres, i jep nje rendesi te madhe artizanatit dhe zejtarise ne Shkoder. Kete vit, ne nje vit jubilar, kjo feste ishte e menduar deri ne detaje dhe kishte shume elemente te vecante, enkas per kete dite. Panairi i artizanatit ishte ne vazhden e panaireve qe zhvillohen ne qender te qytetit duke i dhene nje hijeshi ketij vendi. Jane me shume se 40 cadra te bardha, paisura me te gjitha paisjet per organizimin dinjitoz te nje panairi, me tavolina, karriga, mbulesa, etiketa, kartevizita, dhe kapele promocionale te dites se artizanatit. Pjesemarrja e artizaneve ne kete panair ishte nje risi tjeter qe tregon per rendesine e ketij organizimi. Kishim me shume se 40 artizane te zejeve te ndryshme, qe nga gdhendja ne dru, tezgjah, qendistari, punime artizanale etj. Edhe shperndarja gjeografike e ketyre artizaneve ishte e gjere. Kishim artizane nga shume fshatra te Shkodres, Lezhes, Malesi te Madhe, Sarande, Tirane, si dhe nga Prizreni dhe Podgorica. Nje vecanti qe u pelqye kete vit ne organizimin e kesaj dite ishte ngritja e nje ekspozite demonstruese per artizanatin. Nje cader me permasa 12 X 4 eshte montuar po ne pedonalen ne qender te qytetit ku ne te u vendosen disa artizane duke demonstruar direkt sesi eshte nje pune artizanale, dhe kushdo nga vizitoret ishte i lire te shikonte dhe pse jo te provonte si punohej ne tezgjah, si gdhendej nje dru apo si qendisej nje pelhure. Kjo dha nje impakt dhe nxiti shume kureshtjen e qytetareve per te qene “Artizan per nje dite”. Paralelisht me panairin dhe ekspoziten, u zhvillua edhe nje workshop me artizanet per te diskutuar mbi mundesite e zhvillimit te artizanatit. Nje panel i formuar nga z. Zef Gjini – Kryetar i Shoqates se Artizaneve, znj. Voltana Ademi – Kryetare e Bashkise Shkoder, dhe z. Gentian Mema – Drejtor i Turizmit ne Bashkine Shkoder referuan dhe u pergjigjen pyetjeve te ndryshme te artizaneve per krijimin e mundesive te reja per zhvillimin e artizanatit. Ne fund u shtrua dhe nje koktail per te pranishmit. Te tilla organizime jane nje mundesi shume e mire per te promovuar por sidomos per te zhvilluar traditen mijeravecare te artizanatit ne vendin tone.

On June 22nd, 2017, posted in: Lajmet e fundit by

Comments are closed.